Etykieta produktu spożywczego
Po raz kolejny spotkaliśmy się z pracownikiem Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gostyninie panią Joanną Zając.
Dzisiejsza pogadanka dotyczyła edukacji konsumenckiej w zakresie oznakowania żywności.
Dowiedzieliśmy się, że informacje n/t żywności nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd, a także muszą być jasne i łatwe do zrozumienia.
Każda etykieta powinna zawierać:
- nazwę żywności,
- ilość netto,
- wykaz substancji alergennych,
- datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia.
W międzyczasie grupowo stworzyliśmy własną etykietę makaronu.
Zrozumieliśmy, że warto czytać etykiety, aby unikać składników szkodliwych dla zdrowia.
Konsument powinien dokonywać świadomego wyboru spożywanej przez niego żywności.
Dziękujemy za pouczające spotkanie.
Galeria
Rozwiń Metryka
| Podmiot udostępniający informację: | |
|---|---|
| Data utworzenia: | 2025-10-07 |
| Data publikacji: | 2025-10-07 |
| Osoba sporządzająca dokument: | |
| Osoba wprowadzająca dokument: | |
| Liczba odwiedzin: | 176 |

















